Kulturális program

 

"Szihalmi lakodalmas"-ról általában (a konferencia alatt tekintettel a korlátozott időre egy rövidített változatot láthat a nagyérdemű)

2017. szeptember 8. este kb. 19:30 kezdettel, helyszín Szihalom, Tájház, 3377, Hunyadi út. 90.

"A honfoglalás kori kis faluban évről évre megrendezik a látványos programokban gazdag "hagyományőrző parasztlakodalmat". Az egész napot átívelő, hajnalig tartó eseményen részt vesz a falu apraja nagyja is. A lakodalmi vigasság a Szihalom községben szokásban volt népi hagyományok feldolgozása alapján, korhű ruhákban történik: vőlegény búcsúztató és a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő a barokk templomban, vacsora, menyasszonytánc és menyecsketánc - mind-mind sorra kerül a nap folyamán.

A kötött elemek szabadon választhatóak és átjárhatóak, a helyszínen lévő vendégek a nap bármelyik szakaszában csatlakozhatnak a rendezvényhez, így a hagyományos lakodalmat közvetlenül élik át. A visszatérők minden évben végigjárják a lakodalmi útvonalat, ami azt mutatja, hogy nem csupán a "buliba" jönnek, hanem újra és újra át akarják élni magát a lakodalmi élményt."

A hangulatból az alábbi linken ízelítőt kaphattok, vagy kédezzétek azokat akik a 2008-as EURISPET terepen részt vettek és (még) emlékeznek az akkori augusztus estére ;-)...

https://www.youtube.com/watch?v=077Ox41v1Ic

A Tájházról bővebben:

Az Tobán egyesület tevékenységének jelentős részét képezi a Szihalmi népi kultúra értékeit bemutató enteriőr kiállítás keretében megtekinthető tájház és az abban elhelyezett gyűjtemény gondozása, a még fellelhető tárgyi emlékek felkutatása, összegyűjtése, konzerválása, illetve kiállítás alá rendezése. A tájház gyűjteményes anyagához jelenleg 5000 db tárgy tartozik, amely állandó és időszakos kiállítások keretében tekinthetők meg. A tárlat anyaga hitelesen mutatja be a XX. század elejének paraszti életmódját, lakókultúráját, viseletét, használati és gazdálkodási eszközeit.

http://www.toban.hu/virtualis-tura.html